Chat met Profolux

Uw gegevens worden over een beveiligde SSL-verbinding verstuurd.
Kenniscentrum – Profolux
 • IP Waarde bepalen
 • IP 23 – aan ingangsdeuren en in het afdak komen LED-inbouwspots bijzonder goed tot hun recht. Ze zorgen voor een mooie algemene verlichting rondom het huis. In dit geval moeten de armaturen minstens over IP bescherming 23 beschikken, zodat ze spatwaterdicht zijn.

  IP 44 – aan het huis of onder het dak Alle armaturen die u aan uw huis of onder het dak aanbrengt, moeten IP44 (spatwaterdicht) beschermd zijn.

  IP 65 – bodeminbouwlampen onder een afdak Wanneer u bodeminbouwlampen wilt installeren onder een afdak moeten de armaturen IP bescherming 65 hebben. Dan zijn ze beschermd tegen rechtstreekse waterstralen.

  IP 67 – armaturen buitenshuis Alle armaturen die buitenshuis worden aangebracht of gemonteerd moeten voldoen aan IP67. Dan zijn ze waterdicht bij tijdelijke onderdompeling.

 • Wat betekend Kelvin in de verlichting
 • Kleurtemperatuur en lichtkleur zijn twee verschillende termen die veel met elkaar te maken hebben. Dit is niet altijd gemakkelijk, aangezien deze twee termen vaak door elkaar gehaald worden. Door middel van deze pagina willen wij duidelijkheid scheppen over de betekenis van deze twee termen en waar u op moet letten bij de aanschaf van LED verlichting.

  Lichtkleur

  Lichtkleur is zoals de term al doet vermoeden, de kleur van het licht. Hoewel deze kleuren op veel verschillende manieren aangeduid kunnen worden (Hexadecimaal, RGB, CYMK), word het meestal simpel gehouden door de kleurnaam weer te geven (rood, blauw, groen). Bij LED verlichting is het zelfs vaak zo dat men spreekt over RGB-verlichting (Rood, Groen, Blauw), hiermee word bedoeld dat alle kleuren uit het zichtbare lichtspectrum weergegeven kunnen worden. Afhankelijk van het type lamp is deze te veranderen door middel van een afstandsbediening, knop of programma. Deze RGB verlichting bevat vaak drie verschillende LED diodes, een voor de kleur rood, een voor de kleur groen en een voor de kleur blauw. Met deze drie diodes is men in staat om alle verschillende kleuren van het zichtbare licht te produceren, dit is ook te zien in de afbeelding hiernaast. De kleur die wij waarnemen wordt bepaald door de sterkte waarmee iedere diode straalt. Wanneer de drie diodes op dezelfde sterkte stralen, wordt er een wit licht geproduceerd.

  Kleurtemperatuur

  Kelvin wordt gebruikt om de kleurtemperatuur van een lichtbron aan te geven. Licht met een lage kleurtemperatuur wordt als “warmer” ervaren dan licht met een hoge kleurtemperatuur. De onderstaande afbeelding laat enkele praktische voorbeelden zien met de daarbij behorende lichttemperatuur uitgedrukt in Kelvin (K). Onze LED verlichting is te verkrijgen tussen 2700K en 6500K.

  Warm wit – 3000K

  Wordt over het algemeen als sfeervol ervaren. Verlichting met deze licht temperatuur is zeer geschikt om uw ruimtes sfeervol, maar toch goed te verlichten. Kortom; Een uitstekende keuze voor diverse ruimtes. Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere regelmatig geadviseerd worden zijn:

  Horeca Entree Winkel Kleedkamer

  Neutraal wit – 4000K

  Verlichting met deze lichttemperatuur geeft een neutrale kleur en is zeer geschikt voor diverse werkruimtes. Dit type verlichting zit precies tussen kunst- en daglicht kleur in, en is daardoor zeer divers te gebruiken. Kortom; Een goede keuze voor bijna alle ruimtes. Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere regelmatig geadviseerd worden zijn:

  Werkplaats Keuken School Kantoor

  Daglicht wit – 6000K

  Deze lichtkleur is uitstekend voor de belichting in ruimtes waar het licht erg helder moet zijn. Zeker in medische ruimtes waar zeer precies gewerkt dient te worden, is het belangrijk dat hier een goede verlichting is. Bovendien zorgt deze lichtkleur ervoor dat de ogen minder vermoeid raken. Dit paneel komt qua kleur het dichtste bij een daglichtkleur en geeft een positieve energie aan u als mens. Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere geadviseerd worden zijn:

  Lab Ziekenhuis Tandarts Showroom Magazijn Industrie

 • Lumen of Watt
 • In deze tijden van moderne LED-verlichtingstechniek is de lumenwaarde heel belangrijk. Lumen is het begrip dat de lichtsterkte van een verlichtingsmiddel veel beter beschrijft dan watt. In vergelijking met watt, geeft lumen duidelijker aan wat de lichtsterkte is en hoe helder een lamp dus is. Om heel precies de vergelijkbare lichtstroom (lumen) voor de vervanging van je oude 60 watt-gloeilamp of andere verlichtingsmiddelen te weten te komen, helpt onze watt-lumen-tabel u.

  Zo kunt u watt naar lumen omrekenen
  Heeft u toch moeite om afscheid te nemen van de vertrouwde wattgetallen, dan kunt u deze omrekenen in lumenwaarden. Hoe kunt u nu het juiste licht in het duister brengen? Hiervoor wordt een eenvoudige vuistregel gebruikt:
  het gebruikelijke aantal watt x 10 = lumenwaarde

  Lumen bij reflectorlampen
  - Alle reflectorlampen met een uitstraalhoek tot max. 90° zijn met de lichtstroom in de 90°-hoek gekenmerkt, waardoor ze vergelijkbaar zijn. Gemeten wordt de helderheid binnen de 90°-hoek, ook als de werkelijke uitstraalhoek kleiner is.
  - Alle reflectorlampen met een uitstraalhoek van 91° tot max. 120° zijn met de waarde lichtstroom in de 120°-hoek gekenmerkt. Deze verlichtingsmiddelen zijn niet geschikt voor accentverlichting.
  - Alle verlichtingsmiddelen met minder dan 80% van hun totale lichtstroom in een uitstraalhoek van 120° gelden als “niet-gericht licht” of als “vrij stralende lamp” en worden gekenmerkt met de waarde lichtstroom (lumen, lm) die in de gehele 360° rondom het verlichtingsmiddel wordt gemeten.

  De huidige wattages van moderne verlichtingsmiddelen zijn duidelijk lager dan die van klassieke gloeilampen. Zo vindt men bij de technische gegevens op de verpakking meestal alleen nog maar waarden tussen 5 en 10 watt. In de eerste plaats komt dit doordat moderne verlichtingstechniek minder stroom verbruikt. De hoeveelheid watt van moderne verlichtingsmiddelen speelt daarom nauwelijks meer een rol met betrekking tot de verwachte helderheid.

 • Besparen door LED
 • Een LED lamp kan in vergelijking tot een traditionele gloeilamp al snel 90% minder energie verbruiken. Je ziet deze besparing direct terug op de jaarlijkse energierekening. De aanschafwaarde ligt vaak wat hoger dan traditionele verlichting maar weegt absoluut niet op tegen het mindere verbruik en langere levensduur. Benieuwd hoeveel u kunt besparen wanneer u overstapt op LED verlichting?  meteen hoeveel u per jaar kunt besparen op uw energierekening klik op onderstaande link voor de Tool.

  Besparingstool

 • Heb ik extra bedrading nodig om een LED lamp te kunnen dimmen?
 • De meeste led-dimmers zijn zogenaamde ‘2-draadsdimmers’ en kunnen worden aangesloten op de fase- en nuldraad van een standaard spanningsbron. Er zijn enkele dimmers in omloop waar extra bedrading voor nodig is. Die heten 3-draadsdimmers en zijn meer geschikt voor ingewikkeldere toepassingen, zoals een tipdimmer en aanwezigheidsmelder. Als u hierover twijfelt kunt u het beste de hulp van een elektricien inschakelen.

 • Wat omvat de Profolux garantie?
 • Met onze garantie bent u verzekerd van een werkend product voor een vastgestelde periode. Deze garantie is volledig inbegrepen in de prijs van het product. De garantieperiode kan oplopen tot wel 5 jaar en is per product vastgesteld. De garantietermijn is terug te vinden in de specificaties van een product onder algemene informatie. Installatie van producten is niet inbegrepen in de garantie. Profolux compenseert geen kosten die gemaakt worden voor het vervangen van een lichtbron of het armatuur. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan werkuren of het huren van een hoogwerker.
  Bestelt u een product bij Profolux, dan is onze garantie automatisch bij de prijs inbegrepen. Daarnaast verzekeren we u dat de producten uit ons assortiment voldoen aan de wettelijke vereisten omtrent bruikbaarheid, betrouwbaarheid en levensduur.

  - Uw dient het product te gebruiken zoals geadviseerd wordt op onze website, het doosje en de handleiding.
  - De luchtvochtigheid dient onder de 80% te zijn.
  - Er dient 10mm ruimte te zijn rondom de lamp / het armatuur.
  - Het product mag maximaal 50.000 keer aan en uit geschakeld worden.
  - Het voltage mag niet meer dan 10% afwijken van 230V.

 • Mijn verlichting knippert, hoe komt dat?
 • - Uw lamp is aan vervanging toe. Verwissel uw oude conventionele lamp voor een LED variant met een lager Wattage.
  - Er wordt geen juiste dimmer gebruikt. Heeft u LED verlichting? Dan kunt u deze alleen dimmen met een LED dimmer.
  - Er zit een fout in de connectie van de lamp. Wanneer het licht alleen flikkert wanneer u de lamp aan zet, kan het bijvoorbeeld aan de lichtknop liggen en niet aan de lamp zelf.

 • Wat betekend LUX?
 • Lux is de internationale eenheid van verlichtingssterkte, een maat voor hoeveel lichtstroom (uitgedrukt in lumen) wordt verdeeld over een bepaald gebied (vierkante meter).

 • Wat is CRI?
 • CRI is een afkorting van Color Rendering Index, oftewel kleurweergave-index. De CRI-waarde duidt met een getal aan hoe goed een lichtbron in staat is om de échte kleuren van objecten te laten zien. Het is een schaal tussen de 1 en 100. Hoe hoger het getal, hoe beter de kleurweergave.

 • Energielabel
 • Het energielabel van een lamp
  Een energielabel geeft informatie over de energie-efficiëntie van led verlichting. Des te hoger de energie-efficiëntieklasse, des te meer energie er door de betreffende lamp wordt gebruikt. Sinds 1 september 2021 is er een nieuw energielabel in het leven geroepen.

  Wat omvat het nieuwe energielabel van 2021?
  Volgens de nieuwe energie-etiketteringsverordening (EU) 2019/2015 (afkorting ELR) moeten lampen, LED modules en lampen waarvan de lichtbron niet kan worden verwijderd zonder deze te vernietigen, vanaf september 2021 voorzien zijn van een nieuw energie-efficiëntielabel. Dit wordt weergegeven in een schaal van A tot G. Dit maakt het extra makkelijk om een efficiënte lichtbron te kiezen.

  Opmerking over de overgangsperiode
  Tot februari 2023 zul je op producten in winkels zowel het oude als het nieuwe energielabel aantreffen. Vanaf heden vindt de her etikettering van het veranderde energielabel plaats. Vanaf maart 2023 is het nieuwe energielabel verplicht voor alle lampen, armaturen en LED modules.

  Het oude en nieuwe energielabel met elkaar vergeleken

  Nieuw Energielabel

  Nieuwe energielabel vanaf 1 september 2021
  Relevante informatie op het etiket:
  - De naam, het handelsmerk en het model/type
  - Het energielabel schaal A tot G
  - Het energieverbruik voor 1.000 gebruiksuren
  - De energie-efficiëntieklasse van het product
  - Een QR-code die leidt naar de site van EPREL (Europees productregister voor energie-etikettering)

  Oud Energielabel

  Oude energielabel tot 31 augustus 2021
  Relevante informatie op het etiket:
  - De naam en/of het handelsmerk
  - Het model/type
  - Het energielabel schaal A++ tot E
  - Het energieverbruik voor 1.000 verbruiksuren
  - De energie-efficiëntieklasse van het product

SHOPPING CART

close